Фолиева киселина | Съставки | Хранителни Добавки | Хърс.БГ
СЕДМИЧНИ ПРОМОЦИИ | БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА | ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ - 15 ДНИ | СИГУРНОСТ - ПАЗАРУВАНЕ БЕЗ ЛИЧНИ ДАННИ
Седмични промоции
* Email
Име 
Вписване
 
Категории

Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин В9, наричана още фолат или фолацин е В-комплекс витамин, известен с голямото си значение при бременност и превенция на дефекти при бременност. Тези дефекти включват малформация на структурата на плода, наричана нервна тръба.

Витамин В9 е водно разтворим витамин, който за първи път е извлечен от спанака. Тогава витамин В9 е бил кръстен фолацин от латинското folacin, което се превежда като лист, листо. За най-добър източник на този витамин се считат зеленолистните зеленчуци с големи зелени листа. Витамин В 9 е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки.

Фолиевата киселина е един от най-сложните химически витамини, със структура от три части, която поставя специални изисквания към метаболизма на организма. Трите основни компоненти на фолиевата киселина са PABA, глутаминова киселина и птеридин.

Повечето храни не съдържат фолиева киселина в точната форма, описана по-горе, а чревните ензими променят химическите форми на фолатите, за да е възможна тяхната абсорбация. Дори, когато тялото функционира с пълна ефективност, само около 50% от приемания хранителен фолат може да се абсорбира.

Това е информационна страница! Няма добавени продукти в тази категория.

Следвайте ни!

Следвайте ни в Социалните медии, за да получавате най-новите оферти, промоции и друга полезна информация!

Разработил Yasen Deyanov
Hyrs.bg © 2016