Витамин B12: Предназначение, Странични Ефекти и Дози
СЕДМИЧНИ ПРОМОЦИИ | БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА | ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ - 15 ДНИ | СИГУРНОСТ - ПАЗАРУВАНЕ БЕЗ ЛИЧНИ ДАННИ
Статии
Zinc, на български - Цинк е жизненонеобходим минерал за човешкото здраве. Той ви осигурява:  усещанията за аромат и вкус,  укрепва имунната система,  участва в протеиновия син.. Повече
Селенът е необходим, за да поддържа правилната функция на щитовидната жлеза, и за да предпазва от свободни радикали и рак. Недостига на селен в организма може да доведе до болки в мускулите и ставите,.. Повече
Има много причини, поради които е важно тялото ви да получава достатъчно количество фолиева киселина. Може би най-важната е, че тя помага за растежа и регененрирането на клетките ви. Фолиевата киселин.. Повече
Понякога да заспите е също толкова трудно, колкото да се събудите рано сутринта. Всеки човек се нуждае средно от седем до девет часа сън, но много хора страдат от безсъние, което ги кара да будуват ця.. Повече
Всички статии

Витамин B12: Предназначение, Странични Ефекти и Дози

Витамин B12: Предназначение, Странични Ефекти и Дози

Витамин В12 - Обща информация:

Витамин В12 е хранителна добавка от групата на витамините. Той може да бъде открит в храни като месо, риба и млечни продукти. Също така, витаминът може да бъде произведен в лабораторни условия. 

Витамин В12 се използва за лечение и предотвратяване на дефицит на витамин В12, състояние, при което нивото на витамин В12 в кръвта е твърде ниско. Той се използва и за лечение на злокачествена анемия, която е сериозен вид анемия, дължаща се на недостиг на Витамин Б-12. Последната се открива най-вече при по-възрастни хора. За превенция и лечение може да използвате или добавка, която се приема орално или под формата на гел, който се нанася във вътрешността на носа, на лигавицата.

Витамин Б-12 Кобаламин

Витамин В12 се използва и при загуба на памет,  Алцхаймер, за повишаване на настроението, на енергията, концентрация и на повишаване на имунитета, забавяне на стареенето. Той се използва също при сърдечни заболявания, за понижаване на високи нива на хомоцистеин (които могат да допринесат за поява сърдечни болести), мъжки стерилитет, диабет, нарушения на съня, депресия, психични разстройства, слаби кости (остеопороза), подуване на сухожилията, СПИН, възпалително-чревно заболяване, астма, алергии, витилиго, предотвратяване на рак на шийката на матката и други видове рак, кожни инфекции.

Някои хора използват витамин В12 при амиотрофична латерална склероза (болест на Лу Гериг), множествена склероза, за превенция на свързанo с възрастта заболяване, изразяващо се в дегенерация на макулата на окото, Лаймска болест и заболяване на венците. Също се употребява при шум в ушите, кръвоизливи, чернодробна и бъбречна недостатъчност, както и за защита срещу отровите и алергените в тютюневия дим.

Витамин В12 се прилага върху кожата самостоятелно или в комбинация с масло от авокадо за лечение на псориазис и екзема.

Витамин Б-12 често се използва в комбинация с други витамини, в различни витамин В комплекс продукти.

Как работи?

Витамин В12 е необходим за правилното функциониране и развитието на мозъка, нервите, кръвни клетки, както и много други части на тялото.

Другите имена на Витамин Б-12:

B-12, B12, B Complex Vitamin, Bedumil, Cobalamin, Cobalamine, Cobamin, Cobamine, Complexe Vitaminique B, Cyanocobalamin, Cyanocobalamine, Cyanocobalaminum, Cycobemin, Hydroxocobalamin, Hydroxocobalamine, Hydroxocobalaminum, Hydroxocobemine, Hydroxocobémine, Idrossocobalamina, Methylcobalamin, Méthylcobalamine, Vitadurin, Vitadurine, Vitamina B12, Vitamine B12. 

Vitamin B12

Витамин B12 - употреба и действия:

Ефективен при:

 • Вроден дефицит на Витамин Б12 (автозомно-рецесивно мегалобластна анемия). За ефективно лечение на хора с наследствено заболяване, което води до лошо усвояване на витамин В12 се прилага ударно инжектиране на Витамин В12, с продължителност 10 дни и последващо инжектиране всеки месец доживот. 
 • Злокачествена анемия.За лечение на намален брой кръвни клетки, установено при преброяване в лаборатовни условия, причинено от недостиг на витамин Б12, се прави ударно инжектиране на витамин В12, както и е възможно да се приеме орално или през носната лигавица. 
 • Дефицит витамин B12. За ефективно лечение на Дефицит на витамин В12 се приема се витамин В12 през устата, през носа, или чрез инжектиране.

Възможно ефективен при: 

 • Цианидно отравяне. Вливането на хидроксокобаламин (Cyanokit), естествена форма на витамин В-12, чрез инжекция с максимална доза от 10 гр. е ефективно лечение за отравяне с цианид. Лечението на цианидно отравяне с хидроксокобаламин (Cyanokit) е одобрено от администрацията по храните и лекарствата на САЩ.
 • Високо ниво на хомоцистеин в кръвта (хиперхомоцистеинемията). Приемът на витамин В-12 през устата, заедно с фолиева киселина и понякога в комбинация и с пиридоксин (витамин В6), може да намали кръвните нива на хомоцистеин.

Вероятно ефективен при:

 • Очно заболяване, наречено свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Някои изследвания показват, че приемът на витамин B12 с други витамини, включително фолиева киселина и витамин B6, може да помогне за предотвратяване на очното заболяване, наречено дегенерация на макулата.

Вероятно Неефективен при:

 • Нарушения на съня. Прием на витамин В12 през устата изглежда не помага при хора с нарушения на съня.
 • Психични функции. Прием на витамин В12, самостоятелно или в комбинация с фолиева киселина и витамин В6, не може да подобри паметта, изразяването или способността за организиране и планиране при по-възрастни хора.
 • Инсулт. Изследванията показват, че хората, които консумират повече витамин В-12 чрез храната в  диетата си, или тези, които приемате витамин В12, не са с намален риск от инсулт или повторен инсулт.

Липса на достатъчно доказателства при:

 • Болестта на Алцхаймер. Ранни изследвания показват, че повишеният прием на Витамин Б-12 не влияе на предотвратяването на болестта на Алцхаймер.
 • Предотвратяване на повторно запушване на кръвоносните съдове на сърцето след артерия дилатация (балонна ангиопластика). Изследванията са противоречиви относно ползите от приема на фолиева киселина, плюс витамин В6 и витамин В12 след ангиопластика. Някои изследвания показват, че това може да доведе до намаляване на риска от повторно запушване на кръвоносните съдове след балонна ангиопластика. Въпреки това, няма доказателства лечението да помага на хора, които имат коронарен стент, поставен в артериите.
 • Екзема (атопичен дерматит). Ранни изследвания показват, че прилагането на Витамин Б-12 под формата на гел (Regividerm) върху засегнатата област два пъти дневно помага лечение на екзема.
 • Рак на гърдата. Няма доказателства, че приеманият с хранта витамин В12 намалява риска от рак на гърдата. Въпреки това, витамин В12 може да намали риска от рак на гърдата, когато се приема заедно с  фолиева киселина, витамин В6 и метионин.
 • Гангренозни язви. Ранните изследвания показват, че приемът на 1000 мкг витамин B12 под езика (сублингвално) може да допринесе за намаляване на броя на язвените огнища, продължителността на заболяването и болката, причинена от раните на гангрена.
 • Рак на маточната шийка. Ранните изследвания показват, че различните форми на Витамин Б12, взети заедно с производно на тиамина (бенфотиамин) и витамин В6, може да подобри някои симптоми на неврологична болка, свързани с диабет.
 • Увреждане на нерв, причинено от диабет. Ранните изследвания показват, че различните форми на витамин б12, взети заедно с производно на тиамина (бенфотиамин) и витамин В6, може да повлияе положително някои симптоми на неврологична болка, свързани с диабет.
 • Умора. Има известни доказателства, че при инжектиране на 5 мг витамин B12 два пъти седмично може да се подобри общото благосъстояние и щастие при хора с умора.
 • Високи нива на триглицеридите. Някои данни сочат, че като 7.5 мкг витамин б12, заедно с 5 грама рибено масло, може да бъде по-ефективно от самостоятелен прием на рибено масло, когато се използва ежедневно, за да се намалят нивата на общия холестерол и триглицеридите.
 • Рак на белия дроб. Ранни данни показват, че няма връзка между нивата на витамин В12 в кръвта и риска от рак на белите дробове.
 • Псориазис. Ранни изследвания показват, че определени кремове, съдържащи витамин В12 и масло от авокадо (Regividerm, Regeneratio Pharma AG) намаляват симптомите на псориазис толкова ефективно, колкото стандартните грижи и водят до по-малко дразнене.
 • Синдром на неспокойните (треперещите) крака. Има налични сведения, че една от формите на витамин В12 (цианкобаламин) спомага за намаляване на тремора, причинен от синдрома на неспокойните крака.
 • Алергии.
 • Стареене.
 • Синдром на хроничната умора (СХУ).
 • Диабет.
 • Заболяване на сърцето.
 • Лаймска болест.
 • Имунната система, проблеми.
 • Проблеми с паметта.
 • Множествена склероза.
 • Други условия.

Необходими са още доказателства, за да се прецени ефективността на Витамин B12 при тези заболявания.

яйца витамин б-12

Витамин В12 -  Нежелани реакции и безопасно използване:

Употребата на Витамин В12 е безопасна за повечето хора, при приемат през устата, през кожата, през носа или при инжектиране.

Съобщава се за сърбеж при един човек, който е използвал специфично масло от авокадо в комбинация с Витамин В12 крем за псориазис.

Специални предпазни мерки и предупреждения:

Бременност и кърмене: Витамин В12 е безопасен за бременни или кърмещи жени, когато се приема през устата в препоръчаните дози. Препоръчителната доза за бременни жени е 2.6 мкг дневно. Кърмещи жени трябва да приемат не повече от 2.8 мкг дневно. Не приемайте по-големи дози. Безопасността при по-големи количества е неизвестна.

Повишен брой червени кръвни клетки (полицитемия вера): лечението на дефицит на витамин В12 може да причини симптомите на полицитемия вера.

Отклонения в броя на червените кръвни клетки (мегалобластна анемия): мегалобластната анемия понякога се коригира с лечение с витамин В12. Все пак, това може да има много сериозни странични ефекти. Не опитвайте терапия с витамин В12 терапия без непосредствено наблюдение от Вашия лекар.

Болест на Лебер, наследствено заболяване на очите: Не приемайте витамин В12, ако имате това заболяване. Той може да навреди сериозно на зрителния нерв, което може да доведе до слепота.

Алергия или чувствителност към кобалт или кобаламин: Не използвайте витамин В12, ако имате това състояние.

Следоперативната поставяне на стент: Избягвайте да използвате комбинация от витамин В12, фолиева киселина, витамин В6 след поставяне на коронарен стент. Тази комбинация може да увеличи риска от стесняване на кръвоносните съдове.

Миди Витамин Б12

Витамин В12 Взаимодействия

Това взаимодействие е силно клинично значимо. Не приемайте тази комбинация 

 • Хлорамфеникол взаимодейства с витамин В12

Витамин В12 е важен за образуването на нови кръвни клетки. Хлорамфеникол може да подтисне образуването им. Хлорамфеникол може да подтисне дълготрайно генерацията на клетките и да намали ефектите на витамин В12. В повечето случаи, назначението на прием на хлорамфеникол е за краткотравременно, затова взаимодействие не е голям проблем.

Риба Vitamin B-12

Витамин В12 - Препоръчителни дневни дози

Посочените дози са проучени чрез научни изследвания:

Прием през устата:

Стандартната доза на витамин В12 е 1-25 мкг дневно.

Препоръчаните диетични надбавките на витамин В12 са: Кърмачета 0-6 месеца, 0.4 мкг; бебета 7-12 месеца, 0.5 мкг; деца 1-3 години, 0.9 мкг; деца 4-8 години, 1.2 мкг; деца 9-13 години, 1.8 мкг; по-големи деца и възрастни, 2,4 мкг; бременни жени, 2.6 мкг; и кърмещи жени, 2.8 мкг. Тъй като от 10% до 30% от възрастните хора над 50 годишна възраст не могат да абсорбират ефективно витамин В12, приет с храната, те трябва да достигнат  препоръчителните дневни дози чрез консумирането на храни, богати на В12 или чрез допълнителен прием на добавки, съдържащи витамина. Допълнителен прием от 25-100 мкг на ден е бил прилаган за поддържане нивото на витамин В12 при по-възрастни хора.

При дефицит на витамин В12 или злокачествена анемия: ежедневно са били използвани цианокобаламин дози от 300-10,000 мкг (микрограма). Въпреки това, някои данни показват, че най-ефективната перорална доза е между 647-1032 мкг / ден.

При високи кръвни нива на хомоцистеин: Витамин В12 се използва 500 мкг в комбинация с 0.5-5 мг фолиева киселина и 16.5 мг пиридоксин.

За предотвратяване на свързана с възрастта дегенерация на макулата: витамин В12 1 мг, фолиева киселина 2.5 мг и пиридоксин 50 мг дневно.

Нанасяне върху кожата:

За атопичен дерматит (екзема): ползва се предписан крем(Регивидерм) с витамин В12 0.07% два пъти дневно.

За псориазис: специфичен гел (Регивидерм, Регерацио Фарма АГ, Вупертал, Германия), съдържащ масло от авокадо, плюс витамин B12 0.7 мг / гр, който се прилагат в продължение на 12 седмици, два пъти дневно. 

Сещате ли се за още ползи начини на употреба и странични ефекти от приема на витамин Б-12? Споделете ги в коментарите по-долу.

Димитър Атанасов публикувана от Димитър Атанасов

Димитър Атанасов - Консултант в Хърс.БГ и Фитнес Модел

Продукти свързани със статията

Публикации свързани със статията

Селен (Selenium): Употреба, Странични ефекти и Дози
Селен (Selenium) - Обща информация Селенът е минерал. Той се приема в тялото чрез водата и храните. Хората го използват и в медицината. По-голямата част от селена в организма идва от диетата. Количеството на селен в храната зависи от това къде се отглежда или расте. Добри източници на селен са рак, черен дроб, риба, птици и пшеница. Количеството на селенът в почвата е различен в целия свят, което означава, че храните, отглеждани в различните почви имат различни нива на селен. В САЩ, източното крайбрежие и тихоокеанския северозапад почвите имат най-ниските нива на селен. Хората в тези рег..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Храна - Базата данни с полезна храна на Хърс.БГ
В тази статия ви подаваме списък с истински храни, както и детайлна информация за техните здравословни и хранителни качества. Млечни продукти Мляко Сирена Масло Кисело мляко Заквасена сметана Плодове Ябълки Авокадо Банани Червени боровинки Киви Лимони Личи Черници Маслини Портокали Круши Ананас Ягоди Диня Билки и подправки Люти чушки Женско биле Зърнени култури Елда Царевица Ядки Ориз Киноа Пшеница Бобови растения Соя Фъстъци Фасул Месни продукти Телешко месо Агнешко месо Свинс..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Масло 101: Хранителна информация и Здравословни ползи
Маслото е попшулярен млечен продукт, производен на кравето прясно мляко. Състои се от мазнините в млякото, които са разделени от останалите млечни компоненти. Има богат вкус и е широко използвано като допълнителна мазнина в готвенето, печенето или просто намазано на парче хляб. През изминалите няколко десетилетия, маслото нечестно беше опетнявано като продукт водещ до сърдечно-съдови проблеми, заради високото съдържание на наситени мазнини в него. Въпреки това, научното и публичното мнение и изследвания бавно и постепенно наклониха везните в негова полза. Много научни изследвания дока..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Папаин (Papaya): Предназначение, Странични ефекти, Дози
Папаин Обща информация Папаинът се извлича от плода на дървото папая. Той се използва за направата на лекарства. Papain се използва при болка и подуване (възпаление/я, оток/ци), както и при задържане на течности след травма или операция. Той се използва като помощник при храносмилането и за лечение на паразитни червеи, възпаление на гърлото и фаринкса, херпес зостер (herpeszoster), продължителна диария, сенна хрема и състояние на кожата, наречено псориазис. Папаинът също се използва заедно с конвенционалните лечения на тумори. Някои хора употребяват папаин директно върху кожата за леч..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Витамин B3 Ниацин: Употреба, Странични ефекти, Дози
Витамин Б3 Ниацин - Обща информация Ниацин и ниацинамид, са форми на витамин В3. Витамин B-3 се намира в много храни, включително мая, месо, риба, мляко, яйца, зелени зеленчуци, боб и зърнени култури. Niacin и ниацинамид, също така са открити в много витамин B комплекс добавки с други В витамини. Ниацин се използва при висок холестерол. Също така се използва заедно с други лечения за проблеми с кръвообръщението, мигрена, виене на свят и за намаляване на диария, свързана с холера. Niacin, Vitamin B-3 се използва и в при изследване на урината при хора използващи наркотици, като при нали..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Йод (Kelp): Предназначение, Странични ефекти, Дози
Обща информация за Келп Kelp известен отще под наименованието Ламинария е вид морско водорасло, което произхожда от Япония. То съдържа йод - елемент, от който тялото се нуждае, за да синтезира хормоните на щитовидната жлеза. Също така е богат източник на желязо и калий. Въпреки сериозните опасения за безопасността на Kelp, някои хора го използват като лекарство. Йод се използва за отслабване, при високо кръвно налягане, като слабително при запек и за лечение на радиационна болест. Понякога йод се използва за разширяване на шийката на матката преди някои медицински процедури. Поставя с..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Храни богати на Витамин Б17 (Vitamin B17)
В тази статия ще ви запознаем с естествени източници - храни богати на леатрил, известен още като Витамин B17. Той доказано помага в борбата срещу рак и засилва имунната ви система. Витамин Б17 или леакрил, е модифицирана форма на веществото амигалин. То се състои от 2 захарни молекули, принадлежащи към така наречените витамино-подобни съединения. В него се съдържа цианиден компонент, който унищожава раковите клетки. Важно е да се отбележи, че прекомерния прием на Vitamin B17 може да бъде нездравословен и да навреди на здравето ви поради наличието на цианид в състава на витамина. Лечение..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Витамин Д: Употреба, Странични ефекти и Дневни дози
Витамин Д - обобщена информация Витамин D е витамин. Малки количества от него могат да бъдат открити в някои храни, включително мазни риби като херинга, скумрия, сардини и риба тон. За да бъде витамин D по-достъпен, той се добавя към млечни продукти, сокове и зърнени храни, които се наричат "обогатени с витамин D храни". Но по-голямата част от витамин D - 80% до 90% от количеството, което тялото получава - се набавя чрез излагане на слънчева светлина. Витамин D се създава и химично в лаборатория, под формата на лекарствено средство. Витамин D се използва за превенция и лечение на рахит -..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Магарешки бодил (Milk Thistle): Употреба, Ефекти, Дози
Магарешки Бодил - обща информация: Белият трън е растение. Надземните части и семена се използва за направата на лекарства. Семената са по-често използвани. Белият трън се използва най-често при чернодробни заболявания, включително увреждане на черния дроб, предизвикано от химични вещества, отравяне с гъби зелена мухоморка, жълтеница, хронично възпалително заболяване на черния дроб, цироза на черния дроб, както и хроничен хепатит. Въпреки това, учените все още не са стигнали до заключение, че със сигурност белият трън помага за всяко едно от тези състояния. Белият трън се използва и з..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите
Храни богати на Витамин B9 Фолиева киселина
Има много причини, поради които е важно тялото ви да получава достатъчно количество фолиева киселина. Може би най-важната е, че тя помага за растежа и регененрирането на клетките ви. Фолиевата киселина е необходима за изпълнението на много функции в тялото, като синтез на нуклеотиди в клетките, синтез на ДНК и обновяване на червените кръвни телца. Тя предпазва и от появата на анемия, деформация на плода при бременните жени, някои психични заболявания, депресия и Алцхаймер. За щастие има много храни, богати на Витамин Б-9, известен повече като Фолиева киселина.  Най-добрият източник на ..
0 Коментари към тази статия - Виж коментарите

0 Коментари към "Витамин B12: Предназначение, Странични Ефекти и Дози "

Коментирайте

Вашето име:


Въведете кода в полето по-долу:

Вашият коментар:
Note: HTML is not translated!

Следвайте ни!

Следвайте ни в Социалните медии, за да получавате най-новите оферти, промоции и друга полезна информация!

Разработил Yasen Deyanov
Hyrs.bg © 2016